MATEMA KOLEJİ EKOLOJİ DERSİ
Artan şehirleşme ve üretim şekillerinin değişmesi sebebiyle, doğadan ve doğal üretim şekillerinden uzaklaşan nesillerin büyük bir kısmı artık “şehir çocuğu” olarak yetişiyor. Hem doğa tahribatını en aza indirmek hem de kopan bağlarımızı onarabilmek adına çocuklara verilecek doğa eğitimi bu yüzden çok önemli.
Neden Ekoloji Dersi?
Derslerinin sınıf bazlı ve teorik olmadığı, çocukların görerek, duyarak, koklayarak, tadarak ve hissederek yani yaşayarak öğrenmesinin ekoloji eğitiminin temelini oluştur. Bu amaçla okulun bahçesinde ve terasında iki dikim alanı ve derslerin yapıldığı sınıfta da bir sera kurulur. Ayrıca öğrenciler yıl içinde çıktıkları doğa yürüyüşlerinde doğanın döngülerini, ağaçları, böcekleri ve hayvanları yerinde inceleme fırsatı buluyor.
Matema İlkokulu’nda düzenlenen ekoloji eğitiminin temel amacı öğrencilerin çevreye duyarlı, doğayla yaşamayı bilen, yediği şeylerin nereden geldiğini ve nasıl yetiştiğini bilen, ekolojik okur-yazar, merak eden ve sorgulayan, bütünü algılayabilen bireyler olarak yetişmesi
Çocuklar Ekoloji Dersi’nde neler öğreniyor?
Eğitim anasınıfında başlıyor. Okulun en küçük öğrencileri oyunlarla ve renkli görsellerle ekosistemin ve habitatın ne olduğunu, doğadaki yaşam döngülerini, besin gruplarını ve dengeli beslenmenin nasıl olduğunu öğreniyorlar.
Birinci sınıftan itibaren temel ekoloji kavramlarını tanımaya başlayan çocuklar, bir sebze bahçesinin nasıl yapıldığını, su döngüsünün neden önemli olduğunu, toprağın nasıl işlendiğini keşfediyorlar. “Bir insan doğada yalnız kalsa, hayatta kalmak için nelere ihtiyaç duyar?” ana fikrinden yola çıkarak, gıdayı yetiştirme, saklama ve temel su ihtiyacı gibi konuları öğrencilere anlatırken, bolca sohbet edilip, resimler çizilip ve sık sık bahçede gözlem yapıp doğanın hayatımızdaki önemi anlatılıyor. GDO’lu tohumu, atalık tohumu ve hibrit tohumu anlatılıp. Dünya’da neden GDO’lu tohumun yaygınlaştığını, kullanılmasının doğru olup olmadığını sorgulamasını sağlıyoruz.